Over deze site

slide1

Veel menselijke spanningen en conflicten in onze relaties en families, in Nederland en in de wereld kunnen beter begrepen worden vanuit een antropologische blik. Lees meer..

slide2

Ritueel werk (sjamanisme) is jezelf en anderen als gehelen-in-context te zien en daarin terugbrengen. Lees meer..

Slide 3

Dit is een vuistbijl circa 60.000 jaar oud. Zonder ambacht, creatief handwerk, is onze beschaving voorbij. Het mirakel van kunst en handwerk stijgt eindelijk weer in aanzien. Lees meer..

Slide4

Rituelen zijn prima bruikbaar in westerse, medische, therapeu-tische en alledaagse contexten. Lees meer..

previous arrow
next arrow

Welkom in een Antropo-Kijkende manier van ‘In-de-Wereld-Zijn’.

Van alle sociale wetenschappen biedt antropologie, door haar methode van cross-culturele vergelijking, unieke kansen om onszelf als individu, als familie, als groep, als natie/religie en als mensheid te leren kennen door naar onszelf te kijken door ogen van anderen.
We kunnen onze waarheden aanvullen met die van andere personen, groepen, culturen en religies.
Het leren door de ogen van meer culturen, met meer perspectieven, te kijken is hoogst waarschijnlijk wat wij als mensheid de komende decennia het meest nodig hebben.

Door empirische cultuurvergelijking kunnen wij,  antropologen, helderder kijken naar onszelf als mensheid. Door ons te richten op of collectieven/sociale systemen zijn antropologen, met archeologen/historici, beter toegerust voor deze culturele zelfreflectie dan de meeste filosofen en psychologen.

In 1992 benoemde Wim Kayzer de mensheid, naar zijn gelijknamige televisieserie met beroemde wetenschappers/denkers, als: ‘Een Schitterend Ongeluk’. In die titel weerspiegelt zich hoe ik, voornamelijk vanuit de antropologie, in deze site naar mijzelf en onszelf als mensen leer kijken. Wij mensen zijn, de antropoloog Gregory Bateson volgend, een ‘op hol geslagen biologisch systeem’ dat vergeten is te denken hoe natuur/aarde werkt. En zodoende beschadigen wij onszelf en omgevingen waarin we leven. Lees meer..

Recente berichten