Over mij

Welkom in een Antropo-Kijkende manier van ‘In-de-Wereld-Zijn’.

Ik ben Dirck van Bekkum & Schele Havik, deel van velen, en nog steeds mijzelf. Zie HIER voor verbinding tussen Horus en Schele Havik. Deze site is de bescheiden neerslag van een leven lang (1947) Groot Zoeken  om op mijn Levenspad te blijven. Ik liep aan haar hand in mijn vroege jeugd maar verloor haar toen ik als vierjarige naar kleuterschool ging. Vanaf dat moment verlangde en zocht ik haar. Begin veertig was ik zover haar zelfstandig te volgen.

Dit pad leidde me naar herontdekken van vergeten familie-erfenissen van mijn moeder en mijn vader en naar introuwen (1969 en 1995) in  Euro-Aziatische (Indische) families met een migratiegeschiedenis. Professioneel bracht de zoektocht mij tot het vak van werktuigbouwkundige tot het vinden van mijn levensbeeld tot het uitvouwen van mijn bestaan als zoon/broer/vriend/man/ (groot)vader/sporter /sjamanistische kunstenaar/antropoloog/trickster.

Onze westerse beschaving dwingt ons in gefragmenteerde deelwerelden te leven terwijl regelmatig hele/helende ervaringen nodig/mogelijk zijn. Voor een artistieke manifestatie van dit inzicht zie het zielzoekende ‘Schele havik TERUGKERENDE VERLOREN KRACHTEN 1996’ om op een holistische pad te komen/te blijven.

In Antropo-Kijken breng ik gevonden schatten van een leven lang ‘Grote Zoeken’ bij elkaar. Ik laat zien waarmee mensen, planten, bomen, vogels en waarmee vuur, water, wind, lucht, sterren en de aarde mij gezegend hebben.

Na drie decennia (veld)werken in en met geestelijke gezondheids- en jeugdzorginstellingen en professionals werk ik, als een klinisch-systemisch anthropoloog, sinds acht jaar deel nauw samen met het Collectief Transculturele Therapeuten in Amsterdam, Nederland.

Aan het Marjon Arends Instituut leiden we, in eenjarige en twee jarige leerwegen, groepen ervaren professionals in geestelijke gezondheids- en jeugdzorginstellingen om cultureel zelf-reflecterend te denken en handelen in hun rijkelijk multiculturele klinische practijken.

Hieronder enkele van vele bondgenoten en helpers in mijn verdergaande zoektocht.